Mikä on Hennala

Hennala on Lahdessa sijaitseva entinen varuskunta-alue, jossa puolustusvoimien toiminta päättyi 31.12.2014. Nyt alue on siirtymässä uuteen käyttöön.  Satavuotiaat punatiiliset rakennukset on myyty uusille omistajille ja saneeraustoimintaa on käynnissä alueen eri puolilla.  Osa Hennalan alueesta on ollut rakentamatonta ja sinne on suunnitteilla uudisrakentamista, pääasiassa asuinkerrostaloja.

Mitä alueelle tapahtuu?

Hennalan alue asemakaavoitetaan vaiheittain uuteen käyttöön. Täällä lisää suunnittelusta.

Hennalan varuskunta-alue on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi ja suurin osa vanhoista rakennuksista tullaan suojelemaan asemakaavassa. Yhtenäisenä kokonaisuutena Hennala on nuoressa Lahdessa rakennuskannaltaan ainutlaatuinen alue.

Kaupunginosan kehittämisestä vastaavat yhteistyössä maanomistajana Senaatti-kiinteistöt sekä  Lahden kaupunki

Miksi Hennala?

Hennala oli kaupunkilaisilta suljettu varuskunta-alue yli sadan vuoden ajan. Nyt historiallisesti ainutlaatuinen punatiilikasarmi ja vehreät puistot saavat uuden elämän.

Hennala sijaitsee vain kaksi kilometriä Lahden keskustasta. Hennalasta on erinomaiset yhteydet keskustaan ja uuteen matkakeskukseen. Junamatka Lahdesta Helsinkiin taittuu alle tunnissa.

Hennala on historiallisen upea entinen varuskunta-alue. Hennalan rakennuskanta, puusto ja puistoalueet luovat alueelle viihtyisän tunnelman.

Vanhan kasarmialueen naapuriksi Hennalan länsi- ja eteläosaan rakennetaan alueen ilmeeseen sopivia uudisrakennuksia, jotka edustavat tulevaisuuden kaupunkiasumista. Hennalan alue on kooltaan noin 80 hehtaaria, josta puolet on rakentamatonta entistä harjoitusaluetta.

Lahden seutu on Suomen suurimpia kasvukeskuksia. Lentokentälle ajaa Lahdesta reilusti alle tunnissa, Venäjän markkinat ovat 2,5 tunnin junayhteyden päässä. Peräti 80 prosenttia kotimaan markkinoista löytyy 150 kilometrin säteeltä.

Hennalan historia

Hennala rakennettiin pääosin 1910-luvulla, jolloin Venäjä toimeenpani koko keisarikuntaan ulottuvan sotilasrakennushankkeen. Hennala on tyypillinen punatiilikasarmialue, joka jäsennettiin toiminnallisiin osiin maastoa taitavasti hyväksi käyttäen.

Venäläiset joukot poistuivat Hennalasta vuonna 1917. Vuoden 1918 sotatapahtumissa Hennala oli ensin taistelutantereena, sitten vankileirinä 1918–1919. Hennalasta tuli uudelleen kasarmi vuonna 1920. Tampereen rykmentti pysyi kasarmialueen pääjoukkona lokakuuhun 1939 asti, jolloin se siirtyi suojajoukkona Karjalan kannakselle. Varuskunta-alueelle rakennettiin rykmentin aikana huoltotiloja ja puisto käytävineen.

Suuria kasarmirakennuksia korjattiin 1950-luvulla, jolloin myös rakennettiin uusia asuintaloja kantahenkilökunnalle. Seuraavina vuosikymmeninä venäläisten upseeriasuintalojen alueelle lisättiin kaksi asuinkerrostaloa. Suurehkot uudisrakennukset kasarmialuetta hallitsevan Kirkonmäen länsipuolella muuttivat kasarmialueen keskusosien ilmettä: sotilassairaalan laajennus (1964), ruokala-urheilutalo (1973) ja kurssikeskus (1978).

Varuskunnan lippu laskettiin viimeisen kerran 31.12.2014.